Studiedag over de Vlaamse Codex Dierenwelzijn, 20 juni 2024

Een uitgebreid programma samengesteld en gemodereerd door de Chief Animal Officer van OSTA

Op 20 juni 2024 organiseerde de Universiteit Gent, in samenwerking met de Gandaius Academie en de Vlaamse Vereniging voor Omgevingsrecht, een studiedag over de Vlaamse Codex Dierenwelzijn, die op 1 januari 2025 in werking zal treden. De studiedag omvatte presentaties en discussies over de implicaties van de nieuwe Codex, uitdagingen op het gebied van handhaving en de impact op dierenwelzijn in Vlaanderen. Expertsprekers waren vertegenwoordigers van dierenwelzijnsoverheden en adviesorganen, politie en advocatuur, academici en dierenbeschermingsorganisaties, die allen bijdroegen aan een dieper begrip van het nieuwe juridische landschap.

Op 20 juni 2024 organiseerde de Universiteit Gent, in samenwerking met de Gandaius Academy en de Vlaamse Vereniging voor Omgevingsrecht, een studiedag. Centraal stond de nieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn, goedgekeurd op 17 mei 2024 en deze zal in werking treden op 1 januari 2025. Deze Codex markeert een mijlpaal in de wetgeving, nu Vlaanderen een eigen eerste eigen dierenwelzijnswet aanneemt.

Jennifer Duvillers, OSTA’s Chief Animal Officer, was moderator voor de studiedag en deelde haar inzichten als spreker. De dag werd gekenmerkt door presentaties en levendige discussies, waarbij negen experts uit de Vlaamse dierenwelzijnssector hun inzichten deelden:

  • Professor Nadine Buys presenteerde de adviezen van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn.
  • Nektaria Moskofidis, dierenwelzijnsadviseur, gaf een overzicht van de inhoud van de nieuwe Codex.
  • Jasmien De Cock, Dierenwelzijnsinspecteur, besprak handhavingsuitdagingen.
  • Michel Vandenbosch, GAIA-voorzitter, analyseerde de politieke context.
  • Jennifer Duvillers onderzocht de impact van de Codex op de Vlaamse dierenpopulatie.
  • Matthys Samyn, Schepen van Dierenwelzijn, deelde innovatieve lokale initiatieven om dieren te beschermen in de gemeente.
  • Anthony Godfroid, dierenadvocaat, besprak recente juridische ontwikkelingen.
  • Elien Verniers en Eva Bernet Kempers, postdoctorale onderzoekers en oprichters van het Harrison Collectief, presenteerden over landbouwhuisdieren en de intrinsieke waarde van dieren.

De studiedag slaagde erin de Vlaamse dierenwelzijnsgemeenschap samen te brengen om het nieuwe wettelijke kader te doorgronden. Er was aandacht voor zowel de vooruitstrevende aspecten als de praktische uitdagingen van de Codex. Dit evenement vormde een waardevolle basis voor toekomstige dialoog en samenwerking binnen de Vlaamse dierenwelzijnssector.