Wat Dieren Gelukkig Maakt
Vlaanderen verbiedt productie van foie gras
Op 22 maart 2019 voerde Vlaanderen een verbod in op de productie van foie gras door dwangvoeding. Deze beslissing is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat wijst op ernstige welzijnsproblemen bij eenden die onderworpen worden aan deze praktijk.
De ethische bezwaren tegen dwangvoeding komen voort uit verschillende gedrags- en fysiologische problemen bij de eenden, waaronder:
– Verlies van controle over voedselinname en natuurlijk eetgedrag
– Ernstige obesitas en gerelateerde gezondheidsproblemen
– Verhoogd risico op botbreuken door verzwakte botten
– Leverpathologieën, waaronder leververvetting
– Thermische stress door verhoogde stofwisseling
Deze problemen tasten het welzijn van de eenden ernstig aan en verminderen hun overlevingskansen.
25.000 dieren
25.000 eenden
__
In Vlaanderen was er één bedrijf dat foie gras produceerde, met een populatie van ongeveer 25.000 eenden. [1]
Wetenschappelijke bevindingen en ethische noodzaak
Op 22 maart 2019 voerde de Vlaamse wetgever een verbod in op het houden van dieren voor foie gras productie via dwangvoederen. [2] Dit besluit is gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek dat wijst op ernstige ethische en welzijnsproblemen bij het dwangvoederen van eenden en ganzen. [3]
Recente studies tonen aan dat dwangvoederen het welzijn van eenden en ganzen aanzienlijk schaadt.[4] Professor Donald M. Broom, expert in Dierenwelzijn aan de Universiteit van Cambridge, identificeert 31 ernstige welzijnsproblemen. Hieronder volgen enkele cruciale punten:
– Verlies van controle over voedselinname, wat essentieel is voor overleving
– Ernstige obesitas, leidend tot pijnlijke poot- en beenaandoeningen en verminderde mobiliteit
– Frequente botbreuken en vleugelletsels tijdens hanteren en transport
– Onevenwichtige voeding resulterend in lever-, bot- en andere pathologieën
– Ernstige leverpathologie, waaronder steatose, met verhoogd risico op voortijdig overlijden
– Verminderde ontgiftingscapaciteit en levercelbeschadiging
– Pijnlijke leververgroting, die beweging en ademhaling belemmert
– Compressie van luchtzakken en andere buikorganen door de vergrote lever, met risico op hepatische encefalopathie bij ernstige leveraantasting [5]
– Aanzienlijke thermische stress door overmatige voeding.
Welzijnsbeoordeling
Huidige productiemethoden voldoen slechts aan 3 van de 12 criteria van het Welfare Quality® project [6]
[1] Informatiebron: Schriftelijke vraag van Els Robeys aan Minister Ben Weyts in het Vlaams Parlement over productiecijfers en dierenwelzijn bij foie gras productie (1 februari 2016, nr. 589).
[2] Decreet van 22 maart 2019 tot wijziging van de Belgische Dierenwelzijnswet van 1986, waarbij een verbod wordt ingevoerd op het houden van pelsdieren en op het houden van dieren voor de productie van foie gras door dwangvoedering.
[3] Ontwerp van decreet tot instelling van een verbod op het houden van pelsdieren en op het houden van dieren voor de productie van foie gras door dwangvoedering, Vlaams Parlement 2018-2019, nr. 1804/1, 6.
[4] Prof. Donald Broom en Dr. Irene Rochlitz, The welfare of ducks during foie gras production, 2015, Universiteit van Cambridge.
[5] Hepatische encefalopathie is een aandoening waarbij de lever onvoldoende toxines uit het bloed filtert. Deze ophoping van toxines in de hersenen kan leiden tot gedragsveranderingen, verwarring en in ernstige gevallen zelfs coma.
[6] H.J. Blokhuis, I. Veissier, M. Miele en B. Jones (2010) “The Welfare Quality® project and beyond: Safeguarding farm animal well-being. Acta Agriculturae Scandinavica, Section A — Animal Science 60, 129-140.